הרב ירחמיאל קראם

 

פרשת עקב / עבודה שבלב

וכי יש עבודה שהיא בלב? שאלו חכמינו. והשיבו, אלא זו תפילה. התפילה היא עבודתו המרכזית של היהודי בעבודת בוראו. מהי בעצם התפילה?

בפרשת בריאת העולם נאמר: "וכל שיח השדה טרם יהיה בארץ וכל עשב השדה טרם יצמח כי לא המטיר ה' אלוקים על הארץ ואדם אין לעבוד את האדמה" (בראשית ב', ה'). רש"י מבאר: "ומאי טעמא לא המטיר? לפי שאדם אין לעבוד את האדמה, ואין מכיר בטובתן של גשמים. וכשבא אדם וידע שהם צורך לעולם, התפלל עליהם וירדו וצמחו האילנות והדשאים".

בעיצומו של היום הקדוש נכנס לו הכהן הגדול אל המקום המקודש ביותר. הוא נכנס לעבודת הקטורת ולהזיית הדם. רק זמן קצר מתעכב הכהן הגדול בבית קדשי הקודשים. כדי שלא להבעית את אלו המחכים בחוץ. בזמן הקצר העומד לרשותו הוא נושא את תפילתו לפני בוראו. מן הסתם ברגעים יקרים אלו הוא מתפלל על החשובים מכל. אך לא, בתפילתו הקצרה הוא מבקש שלא תכנס לפניך תפילת עוברי דרכים. היינו, אלו ההולכים בדרכם וגשם תפס אותם תוך כדי הילוכם שלא תכנס תפילתם לפני המקום.

הבה נחשוב ונשקול את תפילתם. כל עם ישראל המתפלל מידי יום "ותן טל ומטר לברכה". כל עם ישראל. הקטנים והגדולים. הצדיקים ושאינם כאלה. כולם מעתירים ומבקשים למטר. ולא פעם אחת, שלש פעמים ביום מבקש כל אחד מישראל גשמי הברכה.

והנה הגיע הרגע המיוחל. ארובות השמים נפתחו וגשם שוטף את האדמה המשוועת למים. הכל שמחים וצוהלים, מודים לקב"ה על חסדו שעשה. רק כמה בודדים, הנמצאים בשעה זו בדרך, מבקשים כי הגשם לא ירד. הוא מפריע להם ומרטיב את חבילותיהם. בצר להם הם מבקשים אל תתן טל ומטר לברכה עתה.

היתכן שתפילתם של מספר בודדים אלו תדחה את תפילתו של כלל ישראל של הכלל אשר הם עצמם נמנים עליו?

מהיכי תיתי שתכנס תפילתם של כמה עוברי דרכים ותדחה לתפילתם של רבבות אלפי ישראל  מדוע בכלל צריך הכהן לבקש על כך ?

שכן, הן אמנם עומדת תפילתם כנגד תפילת אלפים ורבבות. אך לא הרי תפילתם של האחרים כתפילתם שלהם. ההמונים שהתפללו ותן טל ומטר לברכה התפללו אמנם, אך לבם לא נשבר בקרבם שעה שהתפללו. הם אמרו את שסדרו להם אנשי כנסת הגדולה. אפשר בכוונה ובנכנעות, אך לא בזעקה ובלב נשבר כאלו המצויים בדרך ומטר שוטף את ראשם.

כי אלו ההולכים בדרכים חשים בגופם את צער הגשמים ותפילתם היא ממעמקי הלב. קרובה איפוא, תפילתם של אלו להתקבל. יפה תפילתם מתפילתם של האחרים. תפילתם בוקעת רקיעים ותפילה כזאת ודאי תתקבל.

ועל כגון דא יש לו, לכהן, להתפלל כי לא תכנס תפילתם.

תפילה הבאה מעומק הלב פועלת אף כשהיא תפילתו של רשע ואף כשהיא מכוונת כנגד צדיק. המשנה במסכת מכות מספרת כי אימותיהן של כוהנים גדולים היו מספקות מחיה וכסות לרוצחים בשגגה שגלו לערי מקלט, כדי שלא יתפללו על בניהם שימותו (מכות י"א).

אמנם לכוהנים הגדולים חלק מה באסון שאירע , שהרי היה להם לבקש רחמים על דורם שלא תארע בהם תקלה ולא בקשו (רע"ב שם ע"פ הגמרא), אך ככלות הכל אלו הצדיקים גדולי הדור, אלו הזוכים להיכנס לפני ולפנים. ועם זאת, עליהם לחשוש מתפילה העשויה לקפד את פתיל חייהם. מתפילה של מי שרודף עליו כתם נורא של שפיכות דמים, גם אם הוא שוגג וללא כוונה תחילה, הוא רחוק מלהיות טלית שכולה תכלת. ואף על פי כן, אם לא יפוצה כראוי יש מקום לחשוש כי תפילתו תשים קץ לאחת הדמויות המרכזיות בעם היהודי, אחד מגדולי הדור.

כי הרוצח שגלה לעיר מקלט רוצה לצאת מכלאו. נפשו כמהה לדרור וזעקתו לשמים מתפרצת.

וכאשר האדם זועק מעומק ליבו, נפתחים שערי שמים ובכוחו אף להמית את האחרים.

סיפור מעניין סופר פעם ע"י רבה של רמת אלחנן שבבני ברק, הגאון רבי יצחק זילברשטיין שליט"א בירושלים חי יהודי תלמיד חכם וירא שמים הלה, אשר יסד שיעורים ומפעלי תורה רבים, חזר בתשובה לפני שנים רבות. מקורביו ושכניו יודעים לספר על יראתו המופלגת. עוד מספרים להם על הצלחות שהיה הלה נוחל בכל מקום שבו ניכרת טביעת אצבעותיו. האיש פעל רבות למען מפעלי תורה שונים, להרביץ שיעורים ולעוד. רבים נמשכו לשיעורים שהוקמו על ידו וברכת ה' חפפה את מעשיו.

לפני מספר שנים סיפר האיש, הרב ברוך היימן שליט"א, על מוצאו. מתוך סיפורו התברר כי סבו היה זלמן ארן, מי שכיהן כשר החינוך בממשלתו של בן גוריון ומי שהיה ממעריציו הנלהבים.

מיותר להכביד במילים על דמותו הרוחנית של ראש הממשלה הראשון ועל החינוך שלו. פני המדינה היום כפני קברניטה הראשון וכך גם באשר לפני החינוך. עם זאת, אף שזלמן ארן לא היה שומר תורה ומצוות, שמרה רעייתו על רף נמוך של יהדות בבית. כמי שכנראה התחנכה על ברכי היהדות הייתה מדליקה מידי שבת נרות ומכיון שזכרה תפילה מהי, הייתה מתפללת ליד הנרות שהדליקה,על צאצאיה. בתפילתה בקשה שיהיו אלה אישים גדולים כמו בן גוריון… כמי שהייתה נשואה לאחד מגדולי מעריציו, ראתה היא בו מושא לגדלות…

לימים התקיימה בבני ברק אותה פגישה מפורסמת של ראש הממשלה עם מרן בעל ה"חזון איש" זצ"ל. רבות דובר אז על אותה פגישה שהתקיימה, התקשורת גלתה התעניינות בדמות הענקים שבבית העלוב בבני ברק ואף ראש הממשלה לא הסתיר את התפעלותו. בפני מקורביו וחברי לשכתו תיאר בהתפעלות את דמותו של החזו"א. אני רואה בו דמות של מלאך התבטא אז באוזני זלמן ארן.

ארן שהתפעל מהשתאותו  של הבוס הגדול סיפר  את הדברים לרעייתו. בקשב רב האזינה האישה לדברי בעלה. החלטה גמלה בליבה אם אישיות שכה נערצת ע"י בעלה מעריצה את החזון איש, הרי שכדאי ללכת הלאה. מעתה תבקש בעת הדלקת נרות כי ילדיה יגדלו ויתחנכו כמו ה"חזון איש"…

אין, אמנם, מי שישווה בדורנו לאותו מלאך אלוקים, אך תפילה עשתה מחצה … "ואפילו אם אדם אינו כדאי", כלשונו של המדרש.. 

עלינו לקחת מכך מוסר עד כמה גדולה כוחה של תפילה וע"י כך נזכה ל"טרם יקראו אני אענה עוד הם מדברים ואני אשמע".