תוספת שבת
פרק ב פסוק ב 'ויכל אלוקים ביום השביעי מלאכתו אשר עשה' ופירש רש"י אדם שאינו יודע עתיו ורגעיו צריך להוסיף מחול על הקודש אבל הקב"ה יודע עתיו ורגעיו נכנס בו כחוט השערה ונראה כאילו כילה בו ביום'.
וצריך ביאור שהרי דין תוספת שבת אינו כדין בין השמשות שבשלמא דין בהש"מ זהו כדי להרחיק את האדם מעבירה אבל דין תוספת זה רק כדי לכבד את השבת ולהקדימה ולא בשביל להרחיק את האדם מחילול שבת.
וכמו כן ילד שנעשה בר מצוה בשבת קודש לכאורה לא שייך מבעוד יום שיעשה תוספת שבת משום שדין תוספת זהו רק על דבר שקיים כבר אבל ילד שעדיין אינו גדול לא שייך לעשות תוספת לגדלותו.
וכן ילד שנעשה בר מצוה במוצאי שבת וחילל שבת בכל השבת טרם היותו גדול מסתבר שלא שייך אצלו דין תוספת לאחר השבת משום שאם כל השבת הוא חילל אותה ודאי שאין לחייבו על חילול התוספת ביציאת השבת.
ובשבת בראשית כל עם ישראל שעדיין לא נצטווו על השבת לא שייך דין תוספת למה שלא נצטוו ולפיכך לא כתב רש"י מדין תוספת אלא מדין ספק היינו דין בין השמשות.
ואפשר לומר שדבר זה נרמז בזמירות לשבת המאחרים לצאת מן השבת וממהרים לבוא אע"פ שזה הפוך שהרי דין תוספת שבת מתחילה בכניסת השבת ולא ביציאתה ובע"כ שמאחרים את יציאת השבת בשבת הראשונה לקיום מצוות השבת כיון שבכניסת השבת עוד לא היה להם שבת ולא שייך על זה דין תוספת אולם בשבת השנייה הרי הם ממהרים לבוא אל השבת שכבר יש להם את דין השבת.
יום השישי ויכולו השמים והארץ וגו' וצריך ביאור מה הכוונה במילים 'יום השישי' ורמז הרמ"א שראשי תיבות של המילים 'יום השישי ויכולו השמים' הם הויה.
יש שרצו לטעון שלכאורה כל פסוקי דלא פסקי משה אנון לא פסקינן ולכאורה יש כאן חצי פסוק. ומה שהוסיפו את המילים 'ויהי ערב ויהי בוקר' אף זה אינו פתרון מניח את הדעת משום שגם זה חצי פסוק.
אמנם בזמירות השבת כתוב 'טהורים יירשוה ויקדשוה במאמר כל אשר עשה' וזה פותר את הבעיה משום שכתיב 'וירא אלוהים את כל אשר עשה והנה טוב מאד ויהי ערב ויהי בוקר וגו" היינו שהטהורים מתחילים את אמירת הקידוש במילים 'כל אשר עשה' אבל כל הפוסקים דנו בשאלה זו בהרבה מקומות בהלכה כגון בברכת מנשה ואפרים או ביו הכיפורים 'לפני ה' תטהרו' ובעוד מקומות רבים.
ונראה לבאר את המילים 'יום השישי' על דרך המוסר. כידוע כל מכשיר אלקטרוני צריך הוראות הפעלה כגון פלאפון מכונית וכדו' ובלי ההוראות המכונית פגומה וכשהקב"ה ברא את העולם היה מוכרח לתת לעם ישראל את התורה כדי להורות להם את הדרך אשר ילכו ואת המעשה אשר יעשו בבחינת הוראות הפעלה עוד ידוע שמרבית חברות הביטוח לא יבטחו רכב שאין לו איתורן משום שהוא נעשה רכב 'גניב' ולא יהיה להם אפשרות לשלם על גניבתו ולכן כתיב אנכי ה'.